Οδηγός επεξεργασίας

Από Wiki The-West GR
Jump to navigation

Καλώς ήρθατε στη σελίδα "Οδηγός Επεξεργασίας"! Η σελίδα Οδηγός Επεξεργασίας σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους νέους, αλλά ακόμα και τους πιο έμπειρους χρήστες για να μάθουν τα βασικά αυτού του Wiki, και τα εργαλεία που το περιτριγυρίζουν. Παρακάτω είναι ένα screenshot από τα εργαλεία που σας βοηθούν. Το άρθρο αναφέρεται σε αυτή την γραμμή εργαλείων στα περισσότερά του τμήματα. Όταν φράσεις όπως 'κάντε κλικ στο παραπάνω εικονίδιο' είναι γραμμένες, σημαίνει ότι θα πατήσετε στο εικονίδιο όταν επεξεργάζεστε κάτι και όχι την εικόνα αυτής της σελίδας.

Edittools1.jpg

Απλά Mark-up/tools

Η ενότητα αυτή θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πώς να χρησιμοποιείτε τα πιο απλά εργαλεία του Wiki που αυτό προσφέρει. Κάνει μια μικρή επισκόπηση σε μερικά από τα απλά εργαλεία που μπορούν να κάνουν την εμφάνιση του άρθρου καλύτερη.

Έντονο Κείμενο

Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τονιστούν ορισμένες περιοχές της σελίδας που επεξεργάζεστε. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε, από λέξεις μέχρι εισαγωγικά.

Για να χρησιμοποίησε αυτό το εργαλείο περικυκλώστε το κείμενο με 3 αποστρόφους ('''Παράδειγμα'''). Διαφορετικά, επισημάνετε το κείμενο και χρησιμοποιήστε το εικονίδιο 'Β', όπως φαίνεται παραπάνω στη γραμμή εργαλείων σας.

Παράδειγμα
'''Σε αυτό το κείμενο τα γράμματα εμφανίζονται έντονα''' = Σε αυτό το κείμενο τα γράμματα εμφανίζονται έντονα

Πλαγιαστά γράμματα

Αυτή η επιλογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάκριση ορισμένων λέξεων από το υπόλοιπο του κειμένου. Αυτό το εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε μέσα στο κείμενο. Έτσι για να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο αυτό μπορείτε είτε να χρησιμοποιήσετε ''Παράδειγμα'' ή μπορείτε να επισημάνετε απλώς το κείμενο και να κάνετε κλικ στο παραπάνω εικονίδιο.

Παράδειγμα
''Σε αυτό το κείμενο τα γράμματα εμφανίζονται πλάγια'' = Σε αυτό το κείμενο τα γράμματα εμφανίζονται πλάγια

Υπογραμμισμός

Αυτό είναι μια άλλη τεχνική που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τονίσει ορισμένες πτυχές της σελίδας που επεξεργάζεστε και είναι ίσως η ποιο εντυπωσιακή τεχνική. Έτσι για να χρησιμοποιήσετε αυτό το εργαλείο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε <u> <Παράδειγμα </u> ή μπορείτε να επισημάνετε απλώς το κείμενο και να κάνετε κλικ στο παραπάνω εικονίδιο.

Παράδειγμα
<u>Σε αυτό το κείμενο η πρόταση είναι υπογραμμισμένη</u> = Σε αυτό το κείμενο η πρόταση είναι υπογραμμισμένη

Εσωτερικά Link

Εξαιρετικά απλό στη χρήση και θα βρεθεί σε κάθε σελίδα. Αυτό είναι απλά ένας γρήγορος τρόπος να συνδέσει τις σελίδες μαζί, ως επί το πλείστον οι χρήστες βρίσκουν σχετικά θέματα με τη σελίδα που επισκέπτεστε. Αυτό δημιουργεί μια σύνδεση σε μια άλλη σελίδα σε αυτό το Wiki, εξοικονομώντας χώρο, από το να είχαμε όλο το URL στην περιοχή του κειμένου. Έτσι για να χρησιμοποιήσετε αυτό το εργαλείο μπορείτε να γράψετε [[Σύνδεσμος|Τίτλος]] ή μπορείτε απλά να κάνετε κλικ στο εικονίδιο παραπάνω.

Παράδειγμα
[[Αρχική_σελίδα|Αρχική Σελίδα]] = Αρχική Σελίδα

Εξωτερικά Link

Ελαφρώς πιο περίπλοκα από τα εσωτερικά Link, αλλά απλά στη χρήση. Αυτό δημιουργεί μια σύνδεση σε μια άλλη σελίδα έξω από αυτό το Wiki, εξοικονομώντας χώρο, από το να είχαμε όλο το URL στην περιοχή του κειμένου. Χρησιμοποιείται για την σύνδεση με εξωτερικούς δικτυακούς τόπους και αυτό μπορεί να βοηθήσει τους χρήστες στην ανάγνωση της σελίδας.

Έτσι για να χρησιμοποιήσετε αυτό το εργαλείο μπορείτε να γράψετε [http://www.example.com link title] ή μπορείτε απλά να κάνετε κλικ στο εικονίδιο παραπάνω. Θα πρέπει πάντοτε να έχουν το "http://" σαν πρόθεμα. Μην ξεχάσετε να αφήσετε ένα κενό διάστημα μετά το URL για έναν τίτλο! Στο παραπάνω παράδειγμα, αντί να εμφανίσει την πραγματική σύνδεση, μπορείτε να το μετονομάσετε σε κάτι πιο κατάλληλο, για παράδειγμα:

Παράδειγμα
[http://www.the-west.gr The-West.gr] = The-West.gr

Τίτλοι (επίπεδο 2 / 3)

Αυτοί χρησιμοποιούνται για κάθε σελίδα, ως επί το πλείστον για μορφοποιήσεις. Βοηθούν στο να ξεχωρίσουν ορισμένα θέματα, και δίνουν ένα ωραίο τίτλο για κάθε τμήμα της σελίδας. Για σελίδες με μεγάλο περιεχόμενο καλό είναι να χρησιμοποιούνται τίτλοι έτσι ώστε να διευκολύνουν τον χρήστη στην περιήγηση τους. Για να χρησιμοποιήσετε το επίπεδο 2 μπορείτε είτε να χρησιμοποιήσετε == Παράδειγμα == ή να κάνετε κλικ στο πρώτο εικονίδιο παραπάνω. Για να χρησιμοποιήσετε το επίπεδο 3 μπορείτε είτε να χρησιμοποιήσετε === Παράδειγμα === ή να κάνετε κλικ στο δεύτερο εικονίδιο πιο πάνω.

Παράδειγμα
== Επικεφαλίδα == = Σαν παράδειγμα μπορείτε να δείτε στο πάνω μέρος της σελίδας Απλά Mark-up/tools

Εικόνες (Βασικό Στάδιο)

Αυτό το εργαλείο χρησιμοποιείτε για να προσθέσετε μια εικόνα μέσα στην σελίδα. Χρησιμοποιείται συχνά ως σημείο αναφοράς, ή για να γίνει η σελίδα ποιο ευχάριστη προς τον χρήστη. Διαβάστε παρακάτω για την αλλαγή μεγέθους της εικόνας. Έτσι για να χρησιμοποιήσετε αυτό το εργαλείο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την παρακάτω μέθοδο ή το παραπάνω εικονίδιο. Σιγουρευτείτε ότι αλλάξατε τον προορισμό της εικόνας. Το σύστημα δεν ξέρει αυτόματα ποια εικόνα θέλετε να χρησιμοποιήσετε.

Παράδειγμα
[[Αρχείο:Edittools9.png]] = Edittools9.png

Σημείωση: Πριν εμφανιστεί η εικόνα στην σελίδα την οποία θέλετε, πρέπει να την ανεβάσετε(upload) και αυτό μπορεί να γίνει Εδώ. Επίσης, πρέπει η εικόνα να ανεβαίνει σε ". Png" σχήμα, αλλιώς η εικόνα σας θα διαγράφει λόγο του μεγέθους της.

Πώς να αγνοηθεί η μορφοποίηση Wiki

Για να πείτε στην σελίδα, ότι δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μορφοποίηση Wiki θα πρέπει να προσθέσετε σε αυτό που δεν θέλετε να αλλάξει ή να χρησιμοποιήσετε το παραπάνω εικονίδιο.

  • Παράδειγμα: <big>Αυτό θα εμφανιζόταν κανονικά με μεγάλη γραφή, αλλά λόγω της Nowiki tag, αγνοεί τη μορφοποίηση.</big>

Μικρό Κείμενο

Αυτή η επιλογή χρησιμοποιείτε σπάνια στο Wiki, αλλά μπορεί να χρειαστεί να το χρησιμοποιήσετε περιστασιακά. Για να το χρησιμοποιήσετε, μπορείτε να γράψετε είτε <small> Παράδειγμα </ small> ή να χρησιμοποιήσετε το παραπάνω εικονίδιο.

  • Παράδειγμα: Αυτό το κείμενο είναι με μικρά γράμματα.

Αριθμημένη Λίστα

Αυτό είναι ένα μεγάλο εργαλείο για όλους τους χρήστες και τους συντάκτες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απεικόνιση και την ταξινόμηση πληροφοριών, ή να δοθούν οδηγίες βήμα προς βήμα. Έτσι για να χρησιμοποιήσετε αυτό το εργαλείο, γράφετε: # Στοιχείο 1 # Στοιχείο 2 # Στοιχείο 3 ή να χρησιμοποιήσετε το παραπάνω εικονίδιο. Κάθε φορά που βάζετε ένα # θα προσθέσει την επόμενη σειρά.

  • Παράδειγμα:
  1. Πρώτο
  2. Δεύτερο
  3. Τρίτο

Σημεία με κουκκίδες

Και πάλι αυτό είναι ένα μεγάλο εργαλείο παρόμοιο με την Αριθμημένη λίστα, πλην του ότι δεν υπάρχουν αριθμοί. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απεικόνιση τακτοποιημένων πληροφοριών με οργανωμένο τρόπο. Έτσι για να χρησιμοποιήσετε αυτό το εργαλείο μπορείτε είτε να χρησιμοποιήσετε * Στοιχείο Α * Στοιχείο Β * Στοιχείο Γ ή χρησιμοποιήστε το παραπάνω εικονίδιο.Κάθε φορά που βάζετε ένα * θα προσθέσει ένα άλλο σημείο.

Παράδειγμα:

  • Σημείο Ένα
  • Σημείο Δύο
  • Σημείο Τρία

Κατηγορίες

Κάθε σελίδα σε ένα wiki θα πρέπει να έχει μια κατηγορία. Μια κατηγορία είναι χρήσιμη για να βρείτε γρήγορα τις σχετικές σελίδες και για την οργάνωση του wiki. Έτσι για να χρησιμοποιήσετε αυτό το εργαλείο γράφετε: [[Κατηγορία: Όνομα κατηγορίας]] ή να χρησιμοποιήσετε το παραπάνω εικονίδιο.

Προηγμένα εργαλεία

Σε αυτή την ενότητα θα μάθετε τις πιο προηγμένες τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτό το wiki.

Ευθυγράμμιση

Η ενότητα αυτή θα σας διδάξει πώς να ευθυγραμμίσετε το κείμενο, θα ευθυγραμμίσει μόνο την περιοχή που έχετε θέσει μεταξύ των ετικετών.

Αριστερά

Το εργαλείο αυτό ευθυγραμμίζει τα πάντα ανάμεσα στα <div> ετικετών προς τα αριστερά. Για να χρησιμοποιήσετε αυτό το εργαλείο ακολουθήστε το ακόλουθο παράδειγμα: <div style="text-align: left; direction: ltr; margin-left: 1em;">Κείμενο στα Αριστερά</div>
ή μπορείτε απλά να πιέσετε το κουμπί που εμφανίζεται παραπάνω.

Κέντρο

Το εργαλείο αυτό ευθυγραμμίζει τα πάντα ανάμεσα στα <div> ετικέτες και στο κέντρο. Για να χρησιμοποιήσετε αυτό το εργαλείο ακολουθήστε το ακόλουθο παράδειγμα: <div style="text-align: center;">Κείμενο στο Κέντρο</div>
ή μπορείτε απλά να πιέσετε το κουμπί που εμφανίζεται παραπάνω.

Δεξιά

Το εργαλείο αυτό ευθυγραμμίζει τα πάντα ανάμεσα στα <div> ετικέτες και στα δεξιά. Για να χρησιμοποιήσετε αυτό το εργαλείο ακολουθήστε το ακόλουθο παράδειγμα: <div style="text-align: right; direction: ltr; margin-left: 1em;">Κείμενο στα Δεξιά</div>

Χρωματιστό Κείμενο

Αυτή η γραμμή κώδικα θα σας επιτρέψει να αλλάξετε το χρώμα του κειμένου σας. Μπορεί να αλλάξει σε οτιδήποτε επιθυμείτε, αρκεί να γνωρίζετε τον κωδικό χρώματος HTML ή απλά γράψτε το χρώμα σε μορφή Word για την απλούστευση της χρώματα. Για την υλοποίηση του εργαλείου απλά γράψτε:
<span style="color: ColourName">Χρωματισμένο Κείμενο</span>
ή απλά πατήστε το κουμπί που εμφανίζεται παραπάνω.

Παρατηρήσεις στην σελίδα

Είναι δυνατό να προσθέσετε ένα σχόλιο σε μια σελίδα. Η παρατήρηση αυτή είναι διαθέσιμη μόνο όταν είστε σε κατάσταση επεξεργασίας, όταν προβάλλετε μια σελίδα κανονικά δε θα φαίνεται στη σελίδα. Είναι ένα απλό εργαλείο που χρησιμοποιείται συχνά για να αφήσει κάποιος σημειώσεις ή προειδοποιήσεις για τους χρήστες. Για την εφαρμογή του εργαλείου:
<!-- ''(Γράψτε κείμενο, οι παρενθέσεις δεν χρειάζονται)'' -->
Όλα όσα γράφετε μεταξύ <! - Και -> θα πρέπει να χαρακτηριστούν ως ένα σχόλιο και δεν θα εμφανίζονται στην σελίδα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το εργαλείο απλά πατώντας το κουμπί που εμφανίζεται παραπάνω.

Πρότυπα

Παρά το ότι τα πρότυπα δεν είναι γενικά δύσκολο να εφαρμοστούν πολλές φορές μπορεί να μπερδέψουν κάποιους χρήστες. Όλα τα πρότυπα ξεκινούν με ((και τελειώνουν με)). Το όνομα του προτύπου τίθεται μεταξύ των δύο αγκυλών. Για την εφαρμογή ενός απλού προτύπου γράφετε:
{{Όνομα Προτύπου}}
Ορισμένα πρότυπα θα έχουν παραμέτρους που προσθέτουν πληροφορίες σε μια συγκεκριμένη περιοχή για το πρότυπο.Ένα παράδειγμα φαίνεται παρακάτω:
{{TemplateName
|Παράμετρος=Input1 (μερικές φορές)
|Παράμετρος2=Input2 (μερικές φορές)
|Παράμετρος3=Input3 (μερικές φορές)
}}
Μπορεί να υπάρχει οποιοσδήποτε αριθμός των παραμέτρων, αν το πρότυπο έχει παραμέτρους, οι παράμετροι που θα περιλαμβάνονται στην ενότητα σχετικά με τη χρήση στη σελίδα με τα πρότυπα. Μερικά πρότυπα έχουν συγκεκριμένες παραμέτρους, έτσι θα πρέπει να περιλαμβάνεται για να εμφανιστεί:=εισαγωγήΆλλοι έχουν ανώνυμους Παραμέτρους, αυτόματη συμπλήρωση της περιοχής, με κείμενο που βασίζεται σε πόσους παραμέτρους έχετε παρουσιάσει.

Πίνακες

Το στοιχείο πίνακες είναι σύνθετο και εξηγείται καλύτερα από τον ειδικό δικτυακό τόπο ο οποίος μπορεί να βρεθεί στο Wikipedia(Εδώ). Αυτή η σελίδα παρέχει μια σύντομη και απλή εξήγηση. Για να εισαγάγετε έναν πίνακα σε μια σελίδα απλά χρησιμοποιήστε το κουμπί που εμφανίζεται παραπάνω, ή έναν κώδικα παρόμοιο με αυτό:

{| class="wikitable" 
! Επικεφαλίδα 1
! Επικεφαλίδα 2
! Επικεφαλίδα 3
|- 
| Επικεφαλίδα 1, Σειρά 1, κελί 1 Πληροφορίες 
| Επικεφαλίδα 2, Σειρά 1, κελί 2 Πληροφορίες 
| Επικεφαλίδα 3, Σειρά 1, κελί 3 Πληροφορίες
|- 
| Επικεφαλίδα 1, Σειρά 2, κελί 1 Πληροφορίες 
| Επικεφαλίδα 2, Σειρά 2, κελί 2 Πληροφορίες 
| Επικεφαλίδα 3, Σειρά 2, κελί 3 Πληροφορίες
|}

Θυμηθείτε αυτά τα σημεία σχετικά με τους πίνακες και τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά:

  • Ξεκινούν πάντα με {| και στο τέλος με |}
  • Μετά από κάθε σειρά που έχει ολοκληρωθεί, θυμηθείτε να προσθέσετε |-
  • Για να προχωρήσει ο πίνακας στο επόμενο κελί, χρησιμοποιήστε πάντα | .

Μη σπασμένα κενά

  • Για να εισάγετε λέξεις που δε θέλετε να χωριστούν σε μια αλλαγή σειράς ή σε κάποιο άλλο ενδεχόμενο χρησιμοποιείστε &nbsp; ανάμεσα από τις λέξεις.
  • Για να εμφανιστεί ο κώδικας χρησιμοποιήστε &amp;nbsp;

100&nbsp;ευρώ = 100 ευρώ